Masivul Siriu – Trasee Turistice – Poteci – Marcaje Turistice

Puncte de legatura: Chiojdu, Bisca Chiojdului, Nehoiu, Siriu, Crasna, Vama Buzaului, Cheia, Lunca Jaristei, Slon, Cerasu, Maneciu, Cheia.

Traseul nr 1:

CASA CU BLAZOANE – LACUL VULTURILOR – Punct rosu – Lungime 29 Km

Cu piciorul il faci o zi dus alta intors. Cu bicicleta pentru adulti merge intr-o zi dus intors daca pleci dis de dimineata si te intorci pe inserat. Este numai pe drum comunal sau forestier. Multi il fac motorizati fiind. O parte se numeste Drumul Nemtilor. Traseu accesibil si cu bicicleta nivel amatori bine antrenati. ATENTIE traseul trece de doua ori prin riul Bisca, daca vedeti ca e rost de ploaie luati in considerare ca un fir de apa de 10 cm adancime se transforma in 1metru adancime apa dupa ploaie, bineinteles ca apa vine apa trece insa riscati sa ramaneti blocati pentru vreo doua zile dincolo de apa. De la Basca Chiojdului se poate face usor o drumetie placuta macar pina la bifurcatia de dupa cantonul silvic „La Bureti’ adica vreo 5 Km de placere. Atentie, sunt patru stane care pasc oile in zona acestui traseu, doua in zona Stearpa si doua sus pe golul alpin, nu este recomandat sa va duceti singuri.

Traseul nr 2:

CASA CU BLAZOANE  – TABLA BUTII – Banda albastra – Face legatura intre Muntii Siriu si Muntii Ciucas

Tabla Butii – Cimitirul Eroilor este pe Culmea Tataru de unde se ajunge usor prin pasul Boncuta catre Zaganul, Valea Stanei, Gropsoarele, Ciucas. Cu piciorul il faci o zi dus alta intors. Cu bicicleta pentru adulti merge intr-o zi dus intors daca pleci dis de dimineata si te intorci pe inserat. Este numai pe drum comunal sau forestier destul de domol si o urcare pieptis prin padure pe un fost drum de TAF dar care acum este aproape bulevard. Multi il fac motorizati fiind. Candva pe aici se carau butiile cu vin din podgoriile Buzaului catre Transilvania prin Vama Buzaului – Covasna

Traseu accesibil si cu bicicleta nivel amatori bine antrenati.


Traseul nr 3:

Chiojdu – Trovantii de Chiojdu – Banda Albastra

Acest traseu poate fi facut relativ usor de catre toti. La urcare faci cam 60-90 minute, la coborare faci cam 45-60 minute. De linga Trovanti se vede o panorama extraordinara. Se vede Varful Malaia, se vede PePodLaBrad. Trovantii sunt niste pietre imense cu forme speciale, asezati pe o culme de deal. Seamana cu Babele din Bucegi dar si cu trovantii de la Ulmet. Cu o luneta-i vezi din drumul judetean. Traseul incepe din DJ103p treceti puntea faceti dreapta, urmati semnele pina la iesirea din sat, apoi tineti stanga, urcati prin livada. Cand iesiti din livada este un podet de beton peste un izvoras, intreptati privirea catre dreapta, veti vedea releele de telefonie; urmati sagetile indicatoare urcati pe islazul comunal pina sub relee unde sunt cativa copaci si se reiau semnele pe copaci. Trovantii sunt pe culmea din dreapta releelor cum te uiti la ele de jos din sat, la vreo 100 m, un pic ascunsi de lastaris. De la releele de comunicatii nu-i vezi din cauza vegetatiei dar sunt la o zvarlitura de piatra.Traseul nr 4 :

Basca Chiojdului – Pe Pod La Brad (Catiasu) punct de belvedere Altitudine 1000m – Cruce rosie

Traseu care se poate face atat cu bicicleta cat si pe jos. Din drumul judetean in Basca Chiojdului urca pe asfalt catre biserica apoi stanga catre Catias tot pe drum asfaltat pina la iesirea din sat apoi pe o portiune de drum pietruit apoi iar pe drum asfaltat iar la un moment dat faci stanga din drumul asfaltat apoi urci pe linga gater si tii stinga catre releele de comunicatii iesi din Catias si te duce drumul. Pe pod la Brad e o cocoasa de deal la 1000 m altitudine. Se vede la est padurea de Tisa monument al naturii, iar la vest muntii Ciucas. Traseu accesibil si cu bicicleta nivel amatori antrenati.Traseul nr 5:

Basca Chiojdului – Muntele Stangaciu – Drum forestier  Tancava – Cerasu – Castrul Roman (Drajna de sus)  – Triunghi galben

Este un traseu proaspat facut, un drum forestier destul de bun excelent pentru biciclete, cu panorama foarte frumoasa catre muntii Tataru ( Varful lui Crai) . Traseu accesibil si cu bicicleta nivel amatori. De la Casa Cu Blazoane se merge ~ 4 Km pe drum asfaltat pina la intersectia „Intre Basci” la troita unde faceti stanga pe Basca fara cale, tot pe asfalt urmand triunghiul galben, dupa inca ~0,5Km se iese din sat cu directia muntelui Stangaciu cam 7,5 Km pina la intersectia cu alt drum forestier (tancava) unde faceti iar stanga catre Cerasu, urmand un urcus sustinut de 4 Km apoi o coborare de 5 Km pina linga cariera de piatra de la Cerasu, apoi inca ~2 km prin sat urmati drumul betonat pina la asfalt unde aveti doua optiuni, stanga pe drumul judetean asfaltat vreo 10 Km pina la Castrul Roman Drajna de Sus, sau faceti dreapta catre Slon si mai departe catre Tabla Butii, Muntii Tataru. TRASEU AMENAJAT IN AUGUST 2021

 


Traseul nr 6:

Basca Chiojdului – Muntele Stangaciu – Balbaitoarea – Cruce albastra

Este un traseu relativ scurt , 30-45 minute mers lejer, de la cantonul silvic Stangaciu (unde ajungi pe Triunghi Galben) urci in serpentine catre Lacul Balbaitoarea care e mai mult o mlastina, Lacul are cam 300 metri patrati chiar linga lac este o stana cu caini care nu au vazut multi oameni pina acum. La Lacul Balbaitoarea sunt plante carnivore si o mare turbarie monument al naturii. TRASEU IN CURS DE AMENAJARE IN AUGUST – OCTOMBRIE 2021. ATENTIE !! pe acest traseu , in aceasta zona au fost raportate multiple intalniri cu ursi. Este recomandat sa parcurgeti acest traseu in grup compact.


Traseul nr 7:

Traseu de creasta

Muntii Ciucas – Pasul Boncuta – Muntii Tataru – Lacul Vulturilor – Siriu – Banda rosie


Traseul nr 8:

Triunghi Rosu

Lacul Siriu – Sat Lunca Jaristei – Valea Siriului (10Km) – Cantonul Gura Milei – Valea Milei – Lacul Vulturilor E un traseu clasic, urcus pieptis prin padure. 6-7 ore, lungime 16,5 Km


Traseul nr 9:

Triunghi Albastru

Satul Crasna – Valea Crasnei (drum forestier 5 Km) Valea Crasna Urlatoare – Saua Poarta Vanturilor. 4-5 ore, lungime ~ 10 Km


Traseul nr 10:

Banda Rosie

Cabana Valea Neagra – Valea izvorului negru- Dosu Muntelui ( 2 ore) – continuare cu Saua Poarta Vanturilor. 5-6 ore, lungime ~ 12 Km


Traseul nr 11:

Cruce Rosie

Saua Poarta Vanturilor – Varful Malaia alt.1662m . 50 min


Traseul nr 12:

Cerc Rosu

Cabana Valea Neagra – Valea Bradului Coltii Balei – Coltii Bocarnei – Saua Poarta Vanturilor. 5 ore, lungime


Traseul nr 13:

Cerc Rosu + Triunghi Albastru + Triunghi rosu

Saua Poarta Vanturilor – Mlastina Lacul sec – Lacul Vulturilor – 30 min


​Locuri unde gasesti apa potabila:

  • Este un robinet tras dintr-un izvor in fata cantonului silvic pe Stangaciu (traseul 5 si 6)
  • In spatele curtii cantonului silvic „La Bureti” (traseul 1 si 2)
  • Langa cantonului silvic „Stearpa” e o poteca chiar din poarta cantonului ce duce un pic mai jos (traseul 2)
  • La intersectia de drumuri de la Stearpa cand o iei un pic spre Siriu pe dreapta mai e un ciuciur care da apa dar nu este permanent (traseul 2)
  • Langa Lacul Vulturilor , chiar pe peretele muntelui Malaia, la 50 m de cantonul silvic este un izvor care si alimenteaza lacul. Curge doar cand nu e seceta. (traseul 2)
  • Pe drumul forestier Preseaca care leaga Basca Chiojdului de Nehoiu, la aproximativ 2 Km de Bisca Chiojdului pe partea Stanga cand te duci catre Nehoiu este o captare de apa.

Bere rece gasiti la magazinul satesc in Bisca Chiojdului dar si la pensiunea La Cascada Domeniul Garbea.

Pe munte e bine sa aveti cu voi un topor cu coada lunga, la indemana un spray cu piper pentru cazul in care dai nas in nas cu ursul, in rucsac un recipient cu apa potabila, un briceag multifunctional, o pelerina de ploaie, un tricou de schimb, o harta sau macar o aplicatie dedicata (muntii-nostri.ro) baterie suficienta la telefonul mobil, descarcati din timp harta google a zonei, opriti wifi-ul pentru ca nu va ajuta pe munte, o lanterna si un chibrit, un sandwich, un fruct pentru cazuri de urgenta si punga de strans gunoiul.